Ce inseamna Tamanu

Despre uleiul de tamanu

Uleiul de tamanu este un agent de vindecare local, antineuralgic, antiinflamator, antimicrobial, antibiotic si care are proprietatile unui antioxidant. Acesta se obtine prin presarea pructelor arborelui Calophyllum inophyllum sau Calophyllum tacamahaca.

Originea Tamanu

Arborele tamanu este originar din Asia de sud est. Se gaseste in Tailanda, Vietnam, Malaesia, India, Sri Lanca si in insulele sin Polinezia. Acesta creste pana la trei metri in inaltime si are frunze stralucitoare eliptice. El infloreste de doua ori pe an cu flori albe din care apar mai tarziu ciorchini de fructe sferice cu coaja galbena. Pulpa fructului are gustul asemanator cu al marului si are I interior un sambure mare. Samburele contine un miez fara miros numit punnai in unele zone din Pacific. Miezul este uscat la soare timp de doua luni pana cand devine un ulei lipicios de culoare inchisa. El trebuie sa fie protejat de umiditate si de ploaie pe timpul cat acesta se usuca.

Ulei de tamanu - beneficii

Uleiul de tamanu detine o capacitate unica de a permite formare unui nou tesut, prin acesta proprietate accelerand cresterea tesutului sanatos. Acest proces este cunoscut sub denumirea de cicatrizare. Din aceste considerente, este utilizat pe scara larga ca un unguent local. In medicina populara sin insulele din Pacific, acest ulei de tamanu este aplicat in mod liber pe taieturi, zgarieturi, arsuri, muscaturi de insecte si intepaturi, acnee, psoriazis, fisuri anale, arsuri de la soare, piele uscata, eczeme, herpes si pentru a reduce mirosul picioarelor si al corpului. De asemenea se foloseste in masaj pe piele pentru a ameliora reumatismul si sciatica. In plus, este utilizat de catre femeile din arhipelagul Polinesian pentru a obtine o piele sanatoasa si de cater copii mici pentru a preveni iritatiile cauzate de scutece si eruptii ale pielii.

Uleiul de tamanu este potrivit pentru scopuri cosmetice. Absorbtia neobisnuita a acestui ulei si aroma sa placuta precum si senzatia luxurianta il fac ideal pentru a fi folosit la lotiuni, creme, unguente si la alte produse cosmetice. Avand in vedere faptul ca este un agent de vindecare puternic cu beneficii dovedite, ramane doar o chestiune de timp pana cand va fi utilizat pe scara mai mare si isi va consolida pozitia printre alte ingrediente locale si cosmetice. Mai multe pe pagina aceasta.

Uleiul de tamanu contine trei clase de lipide de baza, lipide neutre, glicolipide si fosfolipide. Acesta contine si un acid gras unic numit acid calofilic si un anumit antibiotic si un agent antiinflamator denumit calofiloid. Aceste componente determina activitatea binefacatoare a acestui ulei. Se poate folosi imprteuna cu alte uleiuri pentru rezultate mai eficiente. Impreuna cu un ulei de rodie, determina vindecarea pana si a celor mai dificile rani.

Bazandu-se pe activitatea cunoscuta a constituentilor sai, este clar ca acest ulei de tamanu detine proprietati antibactreriale si antiinflamatorii. Proprietatile unice de cicatrizare nu sunt inca explicate in literatura stiintifica desi aceasta activitate este acceptata. La fel se intampla si cu proprietatile antineuralgice. In concluzie, este poate cel mai bun ulei atinci cand vine vorba de cicatrizare desi nu este inca recunoscut in lumea stiintifica.